piątek, 2 grudnia 2011

Dieta wątrobowa

Podobno nic takiego nie istnieje. Każdy musi ustalić swój jadłospis w zależności od indywidualnych reakcji organizmu . I rzeczywiście jest to najlepszy sposób by sobnie nie szkodzić.
Czytając zalecenia przy diecie dr Budwig, opartej o uzupełnianie kwasów Omega 3, postanowiłam wkleić kilka rad jakie są skierowane do osób z zaburzeniami funkcjonowania wątroby

Wskazówki ogólne:

  • Oznakami chorej wątroby są: zakłócone trawienie, wzdęcia, nudności, odkładanie się tkanki tłuszczowej wokół talii, zaparcia. Obciążona wątroba, może być przyczyną innych chorób.

  • Należy zastosować dietę oczyszczającą, eliminującą pokarmy i toksyny, obciążające wątrobę. Dotyczy to głównie żywności ciężkostrawnej (tłuszcze zwierzęce, utwardzone w wyrobach cukierniczych).

  • Dobry wpływ mają pokarmy umiarkowanie ostre i zielone warzywa (pietruszka, jarmuż, kapusta włoska).

  • Pamiętać też, o odpowiedniej ilości kwasów omega-3, które usuwają toksyny i inne zanieczyszczenia, przez błony komórkowe wątroby.

  • Rano wypić ciepłą wodę, z sokiem z połowy cytryny. Potem 3x dziennie, po 2 szklanki wody, między posiłkami.

  • Posiłki powinny być świeże, ciepłe.

  • Warzywa gotować na parze, rzadziej jeść surowe (lepsze trawienie, i mniej środków ochrony roślin).

  • Robić okłady z termoforu na wątrobę.


  • Wprowadzić do diety:

  • Zboża nierafinowane: orkisz; kasza jaglana i gryczana; płatki owsiane; amarantus; ryż brązowy, dziki i basmati, płukany w wodzie, dla lepszej strawności.
  • Chleb żytni 100% na zakwasie, czerstwy, bułki grahamki, chleb orkiszowy.
  • Nasiona roślin strączkowych (soczewica, fasola mung), w małych ilościach i jako przeciery.
  • Oleje roślinne (w tym lniany budwigowy). Poleca się też olej z nasion ogórecznika i wiesiołka.
  • Warzywa (600g dziennie) gotowane, rozdrobnione: marchew, buraki, pasternak, seler naciowy, sałata, ogórki, ziemniaki gotowane w łupinach, kapusta włoska gotowana, czosnek i cebula (jeśli są tolerowane).
  • Soki domowe, np. z buraka.
  • Owoce (200g dziennie): brzoskwinie, wiśnie, cytryny, grejpfruty, jabłka pieczone lub gotowane.
  • Chude mięso: piersi drobiowe, indyk, królik, jagnięcina w małych ilościach.
  • Ryby: dorsz, mintaj, pstrąg, łosoś, jesiotr, sola, kergulena, miętus.
  • Jaja ekologiczne, kurze i przepiórcze, np. od kur zielononóżek.
  • Wodorosty morskie (sklepy ze zdrową żywnością).
  • Tofu z soi ekologicznej.
  • Przyprawy mało ostre, np.: kurkuma, bazylia, liść laurowy, kardamon, majeranek, koper, rozmaryn, mlecz – sprzedawane osobno. Nie kupować gotowych mieszanek przypraw, bo zawierają sól, czy glutaminian.
  • Wino wytrawne (30ml dziennie), jako przyprawa do dań gotowanych.*
  • Miód w ograniczonych ilościach (działa odtruwająco).
  • Zamiast cukru: cukier brzozowy (inulina) w proszku, czy stewia (słodkie liście w proszku) – w sklepach ze zdrową żywnością.
  • Do picia: herbata Rooibos, zielona, czerwona, biała; woda niskomineralizowana; napar z rumianku szlachetnego, lucerny, melisy, mięty; podpiwki i wina własnej roboty (w małych ilościach).
    *- uwaga przy schorzeniach wątroby wszyscy lekarze są zgonie że nie należy przyjmować alkoholu pod żadną postacią. Ten punkt tej diety jest moim zdaniem mocno dyskusyjny

    Wykluczyć z diety:

  • Sztuczne dodatki do żywności: konserwanty, aspartam (słodzik), barwniki, glutaminian sodu.
  • Żywność przetworzoną, z kuchenki mikrofalowej, fast-food, garmażeryjną, instant.
  • Cukier, słodycze, dżemy, soki słodzone sklepowe.
  • Potrawy smażone.
  • Produkty pszenne (chleb pszenny, ciasta, pierogi, kopytka, makarony), bo gluten może powodować obrzęk wątroby.
  • Mleko niekwaszone i produkty z mlekiem w proszku (słodycze, desery mleczne itp.).
  • Tłuste czerwone mięso, ser żółty, śmietana, lody, czekolada, wyroby ciastkarskie.
  • Wędliny, konserwy mięsne i rybne.
  • Warzywa kapustne, cebulowe, szparagi.
  • Owoce surowe, np. śliwki, gruszki, czereśnie.
  • Używki, piwo, wino siarkowane (siarczyny są konserwantami, przy produkcji win).
  • Ostre przyprawy.
  • Herbatę czarną (zawarta w niej teina, utrudnia wchłanianie żelaza i tworzy kamienie nerkowe).
  • Kawę kofeinową i bezkofeinową.
  • Orzechy pistacjowe i arachidowe (mogą zawierać mykotoksyny – substancje rakotwórcze kumulując się w wątrobie, ponadto spowalniają metabolizm wątroby). Inne orzechy – sporadycznie.


  • Umieszczone powyżej informacje zostały skopiowane ze strony
    http://www.olej-budwigowy.info/

    22 komentarze:

    1. Różnie to z tą dietą bywa. ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. hcvirek.blox.pl2 grudnia 2011 21:34

      Podmieniłabym tytuł między "wprowadzić" a "wykluczyć" i to byłaby dieta wprost stworzona dla mnie:) Przed terapią nie mogłam jeść prawie nic z powodu dolegliwości gastrycznych. Na terapii uspokoiły się więc troszkę nadrabiam:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zgadzam się z tobą CAŁKOWICIE ,"Chleb żytni 100% na zakwasie, czerstwy, bułki grahamki, chleb orkiszowy,kasza jaglana i gryczana.... Z TYM to można robić dietę gdy wątroba jest całkowicie zdrowa ,a nie CHORA !!!!

        Usuń
    3. A po terapii prawdopodobnie wszystko wróci. Ja wraz ze znajomą, obydwie jesteśmy świeżo po leczeniu, właśnie razem narzekamy że jest naprawdę źle z naszymi watrobami. Większość rzeczy które jem, czuje oj i to bardzo. Moja znajoma ma minus po pół roku i nie umie sobie wytłumaczyć dlaczego takie ma problemy z jedzeniem, gorsze niż przed terapią... Ot i zagadka. A miała wątroba niby odpocząć i miało być z nią o wiele lepiej :P

      OdpowiedzUsuń
    4. Też mam problemy a w czasie terapii one zanikały chociaż nie mogłam jeść i tak smażonego. U mnie przed leczeniem stwierdzono marskość więc może dlatego, nie wiem jak u Was. Pozdrawiam i życzę jak najlepszego samopoczucia. :)

      OdpowiedzUsuń
    5. No właśnie a ja już dziś w nocy miałam biegunkę. A alat po leczeniu 12. Nie wiem co będzie po świętach. ;)

      OdpowiedzUsuń
    6. Alat po prostu rewalacyjny. Zazdroszczę :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Nie wiem czy nadal taki mam. Nie wszystko mogę zjeść. :/ Ale za to świetnie się czuję. :)Ale życzę wszystkim też rewelacyjnych wyników. :)

      OdpowiedzUsuń
    8. ale to nie jest dieta dla hcv większość tych produktów jest zabronia min ciasta z jajek , rzodkiewka też zabroniona, makaron (dozwolony tylko własnej roboty bez jajek)kawa absolutnie zabroniona,słodycze też zabronione , cukier zastępować miodem

      OdpowiedzUsuń
    9. Jak wiadomo AIH , PBC sa schorzeniami wątroby związanymi z nietolerancją zbóż i mogą powodować w efekcie marskość wątroby.
      Dr Jeffrey Dach zasugerował , czy marskość w wirusowych infekcjach hepatotropowych nie jest związana z nietolerancją glutenu, a nie samą obecnością wirusa . Czy w takim razie ( HCV, HBV) podstawą w leczniu nie powinna być dieta bezglutenowa, duże dawki wit. C , D3 , ostropest plamisty, olej kokosowy, a dopiero potem kosztowne i obciążające leczenie interferonem?

      http://jeffreydachmd.com/2013/04/hepatitis-c-autoimmunity-and-gluten-by-jeffrey-dach-md/

      OdpowiedzUsuń
    10. kazda strona pisze co innego... i komu uwierzyc?? na jednych zabrania sie spozywania pieczywa zytniego i grachamek i wszystkiego co moze powodowac wzdecia a zaleca sie jedzenie chleba pszennego, tu zas na odwrot. ziemniaki tak ale puree a tu w lupinach... jak mam nie zwariowac??

      OdpowiedzUsuń
    11. Alkoholu nie wolno w ogóle i nikotyny tak samo, nie ma znaczenia czy to nalewka czy tanie wino

      OdpowiedzUsuń
    12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      OdpowiedzUsuń
    13. A co z chlebem organicznym i wyrobami organicznymi jakie pic zioła tz herbatki ziolowe

      OdpowiedzUsuń
    14. TA STRONA TO LIPA. NAJLEPIEJ JEST DO WIZYTY POPROSTU JEŚĆ ZDROWO I UNIKAĆ TEGO CO WIEMY, ŻEBY UNIKAĆ RZECZY TAKICH JAK, ALKOHOL, KAPUSTA, SKÓRKI WARZYW OWOCÓW, TŁUSZCZE ZWIERZĘCE, SMAŻONE WSZYSTKO, PESTKI, OGÓLNIE MA BYĆ ZDROWO I ŁATWOSTRAWNIE PIĆ DUŻO WODY, DUŻO WITAMINY C, NIE JEŚĆ GORĄCEGO ANI BARDZO ZIMNEGO I NIE OBŻERAĆ SIĘ NARAZ. DALEJ LEKARZ POWIE CI "NAJLEPIEJ" -W CUDZYSŁOWIU BO WIEM, ŻE SĄ RÓŻNI LEKARZE W POLSCE I TO SŁOWO LEKARZ POWINNO BYĆ TU W CUDZYSŁOWIU. POLECAM TEŻ DRUGĄ OPINIE INNEGO LEKARZA. WIEM TEŻ JAKIE SĄ KOLEJKI DO LEKARZY W TYM UPOŚLEDZONYM SYSTEMOWO KRAJU DLATEGO WARTO WYDAĆ 100-200 ZŁ CHOĆBY NA JEDNĄ PRYWATNĄ WIZYTĘ(SZYBSZĄ NIŻ PRZEZ NFZ), ŻEBY DOWIEDZIEĆ SIĘ JAK SIĘ ODŻYWIAĆ I TEŻ PROSZĘ SPRAWDZAĆ OPINIE O LEKARZACH PRZED TELEFONEM ŻEBY NIE TRAFIĆ NA PARTACZA. POWODZENIA,

      OdpowiedzUsuń
    15. Widzę, ze w komentarzach wielu znawców tematu. Ile osób tyle opinii

      OdpowiedzUsuń
    16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      OdpowiedzUsuń
    17. Jak dla mnie przy tego typu schorzeniach najlepiej jest się udać do dietetyka i niech on nam pomoże ułożyć dietę. Ja używam cateringu dietetycznego https://www.lightbox.pl/lublin i wiem, że wszystkie potrawy właśnie są robione przez zalecenia dietetyków. Dlatego dieta pudełkowa charakteryzuje się tak wysoką skutecznością.

      OdpowiedzUsuń
    18. Bardzo ciekawy i pomocny wpis

      OdpowiedzUsuń
    19. Dużo przydatnych informacji, super post

      OdpowiedzUsuń
    20. Bardzo ciekawy wpis. Pomocne informacje

      OdpowiedzUsuń